Miljoenen medicijngebruikers lopen tijdens hitte extra risico

Minimaal 1,3 miljoen Nederlanders van 65 jaar en ouder lopen tijdens de hitte door hun medicijngebruik extra risico op uitdroging en een ontregelde lichaamstemperatuur. Dat stelt de apothekersorganisatie KNMP.

‘Vooral oudere medicijngebruikers moeten opletten tijdens de warmte. Vanaf 65 jaar wordt de regulatie van de temperatuur in het lichaam minder. Als je dat combineert met bepaalde medicijnen, kun je bovendien gemakkelijk te veel zout en vocht verliezen. Dat kan gevaarlijk zijn’, waarschuwt Ka-Chung Cheung, manager van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP.

Waarschuwing voor miljoenen mensen
Veel medicijnen kunnen zorgen voor uitdroging en het ontregelen van de lichaamstemperatuur. Zoals: plaspillen, laxeermiddelen, medicijnen voor hart en vaten, medicijnen tegen hoge bloeddruk, antipsychotica, pijnstillers en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze medicijnen gebruiken, neemt het risico verder toe.

Advies
De apothekersorganisatie adviseert het volgende tijdens hitte:

  • Bij twijfel of medicijnen een risico vormen tijdens hitte: benader de apotheker voor advies. De apotheker is de geneesmiddeldeskundige bij uitstek.
  • Eet gezond, regelmatig en gevarieerd. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en mineralen.
  • Drink daarnaast minimaal 2 liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee, koffie of vruchtensap.
  • Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
  • Bekijk Apotheek.nl/hitte voor meer informatie.

Over het getal
De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) inventariseerde hoeveel 65-plussers plaspillen en laxeermiddelen gebruikten in de afgelopen 12 maanden. Dat zijn er in Nederland ruim 1,3 miljoen. Naast plaspillen en laxeermiddelen vormen veel andere medicijnen – zoals hierboven genoemd – ook een risico bij hitte. Zodoende is het aannemelijk om te stellen dat de waarschuwing geldt voor ‘miljoenen’ Nederlanders.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *