Michelle van Dongen (Etos) Beste Zelfzorgadviseur 2020

Foto: Ahold

Drogist Michelle van Dongen van Etos Oosterhout is de Beste Zelfzorgadviseur 2020. Een jaar lang mag zij deze prestigieuze titel dragen. Andere finalisten waren Roel Boumans van Kruidvat, Susanne Heijmans van DA en Melanie Jacobs van Trekpleister.

De winnaar werd bekendgemaakt door Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. De uitreikingen vonden wegens de coronacrisis online plaats op 30 april om 14.00 uur. 

Beste Zelfzorgadviseur word je niet zomaar. Op verschillende vakgebieden moeten de kandidaten uitblinken: kennis van de kleine kwalen, de producten en de werkzame stoffen, maar ook alles weten over de grenzen van zelfzorg en wanneer naar de huisarts doorverwijzen. Daarnaast moet de (assistent)drogist over goede advies- en communicatievaardigheden bezitten.

200 deelnemers
De verkiezing leeft in de sector. Een jaar lang de titel Beste Zelfzorgadviseur, dat spreekt aan. Ruim 200 gediplomeerde (assistent)drogisten hebben zich opgegeven voor de editie van 2020. Zij maakten online toetsen om de kennis en adviesvaardigheden te testen. In de tweede ronde bezocht een mystery shopper de (assistent)drogisten met de beste resultaten uit de toetsen. In de laatste ronde verschenen de vier beste kandidaten voor een vakjury en werden aan de tand gevoeld over advieskeuze, beroepshouding en motivatie. Het complete plaatje bepaalde de uiteindelijke winnaar: Michelle van Dongen. Zij behaalde met name tijdens de jurygesprekken een hoge score; ruim 100 punten meer dan de andere kandidaten. De jury oordeelde als volgt: 

“Michelle vindt het stellen van de WASA vragen erg belangrijk. Zij geeft op een bedachtzame wijze advies. Overweegt de risico’s en luistert naar de klant. Michelle sprong er tijdens het jurygesprek enorm uit, door een juiste beroepshouding, goede kennis en sterke communicatie eigenschappen. Zij is goed op de hoogte van de eventuele risicowaarschuwingen. Michelle heeft een mooie score van in totaal 96,1 punten en is daarmee de winnaar van de verkiezing Beste Zelfzorgadviseur 2020!” 

Michelle ontvangt een hoofdprijs twv 500 euro namens Capabel Pro, het grootste opleidingsinstituut van de drogisterijbranche. Ook de andere finalisten ontvangen een cadeaucheque twv 100 euro, gesponsord door Stichting Pharmacon, het exameninstituut voor drogisterijopleidingen.

Michelle was aangenaam verrast met haar titel: “Ik dacht dat ik alleen naar de online uitreiking zou kijken maar al snel stonden twee collega’s aan de deur met bloemen, taart, de award en een mooie cheque. Ik had wel een goed gevoel over de jurygesprekken omdat ik vooral de nadruk op het doorvragen bij de advisering had gelegd. Maar ik had niet verwacht dat ik uiteindelijk de winnaar zou worden. Ik heb erg veel zin in om de titel Beste Zelfzorgadviseur dit jaar uit te dragen en wil iedereen graag bedanken.”  


De verkiezing Beste Zelfzorgadviseur is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Doel van de verkiezing is het stimuleren van excellente advisering en aandacht voor het belang van de drogisterijbranche in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *