Maagkrampen mogelijke bijwerking Midalgan

Vorig jaar is naar aanleiding van meldingen bij Lareb over huidirritaties de bijsluiter van warmtemiddel Midalgan aangepast. Toen waren er bij Lareb ook al een paar meldingen over buikpijn en buikkrampen na het gebruik van Midalgan Warm en Extra Warm bekend. In de loop van 2016 heeft het bijwerkingencentrum steeds meer meldingen over buikpijn ontvangen, in totaal 15.

In 2016 werd al bekend dat het warmte-effect van Midalgan na douchen of baden en op een afgedekte huid veel sterker is. De bijsluiter van het warenwetmiddel is daarop aangepast en ook de advisering in de drogisterij werd aangescherpt. Vanaf mei 2015 heeft Lareb in totaal 29 meldingen ontvangen van bijwerkingen na het gebruik van Midalgan. Daaronder waren van juli 2015 tot december 2016 15 bijzondere meldingen van buikpijnklachten. Deze bijwerking trad op bij 11 vrouwen en 4 mannen in de leeftijd van 12 tot 45 jaar die Midalgan hadden gebruikt. Opvallend is dat bij al deze mensen het smeersel niet in de buurt van de buik is aangebracht. Nadat het middel werd gebruikt voor de nek of de rug, traden bij de 15 personen al snel buikklachten op. In geen van de meldingen wordt een onderliggende ziekte of het gebruik van andere medicatie vermeld.

Harde buik
Onder de 15 gevallen waren bijvoorbeeld een vader en dochter die beiden vrij direct na het smeren hevige buikkrampen kregen terwijl zij voorheen nergens last van hadden. Zorgwekkend is ook de melding van een zwangere vrouw die extreme krampen (een harde buik) kreeg na het aanbrengen van Midalgan. Dit effect trad bij haar ook al tijdens een eerdere zwangerschap op.

Advisering aanpassen
De mogelijke bijwerking ‘buikkrampen’ wordt niet niet vermeld in de bijsluiter van Midalgan. Deze bijwerking door het gebruik van Midalgan is nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar Lareb adviseert de leverancier om de bijsluiter van het middel hierop aan te passen. Dit kun je als (assistent)drogist ook in je advisering meenemen. Vooral bij zwangere vrouwen is een risicowaarschuwing voor buikkrampen bij dit warenwetmiddel op zijn plaats.

Klik hier voor meer informatie

Bron: CBD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *