Kleine kwalen bederven vakantiepret


Goed voorbereid op reis voorkomt ellende

Consumenten bereiden zich onvoldoende voor en ervaren veel verschillende gezondheidsklachten op vakantie. Door gezondheidsklachten is een kwart van de vakantiegangers een aantal dagen ziek of moeten zij zelfs de vakantie onderbreken.Opmerkelijk want het gros van de klachten is eenvoudig te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Nederland gaat binnenkort massaal op vakantie. Hét moment om uit te rusten en te genieten. Ruim 1 op de 3 vakantiegangers binnen Europa ondervindt echter op vakantie gezondheidsklachten die leiden tot een aantal dagen ziekte of zelfs onderbreking van de vakantie. Bij reizen buiten Europa is dit ruim 1 op de 5.

Ook heeft bijna de helft van de ondervraagde vakantiegangers last van diarree bij een reis binnen Europa. Vrouwen onderschatten meer nog dan mannen het voorkomen van gezondheidsklachten op vakantie. Zo ontbreken middelen tegen jeuk in de koffer terwijl ruim 70 procent van de vrouwen last heeft van jeuk bij een reis buiten Europa. Ook heeft ruim 70 procent van de vrouwelijke vakantiegangers last van reisstress tegen 20 procent bij de mannen.

De top 5 van gezondheidskwalen op vakantie bestaat uit:

  1. Jeuk
  2. Verbrande huid door zonnebrand
  3. Verstopping
  4. Diarree
  5. Maagklachten

Slecht voorbereiden
Uit het onderzoek van het IVM blijkt dat vakantievierders zich slecht voorbereiden en dat een volledige ‘Medicijntas’ met voldoende geneesmiddelen ontbreekt.

Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “Opmerkelijk dat reizigers zich slecht voorbereiden omdat het gros van de gezondheidsklachten eenvoudig is te voorkomen of gemakkelijk is te behandelen. De drogist en apotheek hebben bij uitstek alle kennis in huis om de top 5 van gezondheidsklachten op vakantie tegen te gaan.”

Persoonlijk advies
Drogisten met het Keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg (ruim 80 procent van alle drogisten) adviseren consumenten persoonlijk in de winkel bij iedere aankoop van een zelfzorggeneesmiddel over veilig en juist gebruik ervan. Ook als het gaat over vakantie en het samenstellen van de Medicijntas op vakantie.

Marten Hummel, directeur van het CBD: “Consumenten denken vaak genoeg te hebben aan pleisters en een pakje pijnstillers, terwijl jeuk en maag- en darmklachten vaak voorkomen. Diarree door besmet voedsel of drinken uit de kraan kan de vakantie flink bederven. Dan is het goed om een middel met loperamide mee te nemen dat de diarree tijdelijk tegengaat zodat de vakantie niet in het water valt. En bij een flinke verbranding van de huid vermindert een geneesmiddel met ibuprofen de ontstekingsreactie van de huid. Drogisten vinden het zeer belangrijk om consumenten goed te adviseren over het juiste gebruik van deze middelen. Als erkend specialist in zelfzorg geven wij consumenten verantwoorde zorg en persoonlijk advies over het assortiment dat niet in de Medicijntas op vakantie mag ontbreken.”

Publiekscampagne
Om aandacht te besteden aan het belang van een goede voorbereiding op de vakantie organiseren de drogisten vanaf 18 juni gedurende drie weken een landelijke publiekscampagne. Deze campagne van de drogisterijbranche gaat onder meer gepaard met een kennistest voor consumenten op erkendspecialistinzelfzorg.nl. Daar staat meer informatie over het voorkomen van en omgaan met de Top 5 vakantieklachten en adviezen over de samenstelling van de Medicijntas op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *