Internationale campagne tegen illegale geneesmiddelen

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie), Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de afgelopen anderhalve week 254 pakketten met een grote diversiteit potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De Douane heeft ruim 5000 post- en koerierszendingen gecontroleerd. De inspectie onderzocht zo’n 20 websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Pangea

Van 30 mei t/m 7 juni deden 103 landen mee aan de operatie Pangea IX die werd gecoördineerd door Interpol. Deze internationale campagne keert elk jaar terug. Op deze manier wordt er aandacht gevraagd voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee brengen en om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen. De inspectie, de Nederlandse Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gedurende de actie samengewerkt.

In totaal werden er wereldwijd 330.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 103 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 170.000 pakketten met daarin in totaal bijna 11 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 51 miljoen euro.

Douane

In Nederland werden vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen, anti-slaapmiddelen, hormonen en antibiotica aangetroffen. Landen van herkomst waren vooral China, Singapore en India.

NVWA

Tijdens de actie legde de NVWA de focus op voedingssupplementen en diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Voedingssupplementen met een onbekende herkomst kunnen verborgen farmacologisch actieve stoffen of geneesmiddelen bevatten die een risico voor de gezondheid vormen. Daarnaast brengt het illegaal gebruik van antibiotica in dieren risico’s met zich mee voor de ontwikkeling van resistentie bacteriën.

Inspectie

Van de meeste onderzochte websites wist de Inspectie de ‘payment service provider’ te achterhalen en te blokkeren. Deze ‘server provider’ achter een website zorgt voor het betalingssysteem. Door deze betalingsmogelijkheid te blokkeren is het voor de consument niet meer mogelijk om een online bestelling te betalen.

Vorige maand is het ministerie van VWS gestart met de campagne om mensen te wijzen op de gevaren van vervalste medicijnen. Kijk op http://www.echt-of-nep.nl/.

Bron: igz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *