Informatie supplementen blijft beperkt voor consument

De informatie op etiketten van voedingssupplementen blijft beperkt. Dat is het resultaat van de uitspraak van de Europese rechter op vrijdag 12 juni. “We betreuren deze uitspraak”, aldus Saskia Geurts directrice van NPN, de brancheorganisatie van gezondheidsproducten. “We kunnen consumenten nu nog steeds niet informeren over wat de gezondheidseffecten zijn van voedingssupplementen, met als gevolg dat gebruikers zelf naar informatie op zoek moeten op internet. Maar hoe betrouwbaar is dat?”

Samen met Engelse zusterorganisatie HFMA spande NPN drie jaar geleden deze rechtszaak aan tegen de Europese Commissie. “De procedures verliepen onzorgvuldig. Zo werden de spelregels pas achteraf bekend gemaakt. Ook verlangde de toetsingscommissie studies met gezonde mensen, terwijl het heel lastig is om dan gezondheidseffecten aan te tonen. Uiteindelijk werden er van de 2000 verzoeken maar 220 toegewezen. Van duizenden andere ingrediënten, zoals cranberry en probiotica, mocht niet meer gecommuniceerd worden wat de gezondheidseffecten zijn, terwijl deze weldegelijk door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond”, legt Geurts uit.
Momenteel zijn de gezondheidseffecten van kruiden nog niet beoordeeld. NPN is met de Europese Commissie in gesprek hoe deze beoordeling zorgvuldig kan verlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *