Huidkankerpreventie verdient meer aandacht; ook van buitenwerker

Dermatologen zetten zich in om huidkanker vroegtijdig op te sporen

Bijna 100 mensen laten hun huid checken bij VUmc Cancer Center Amsterdam tijdens de 4e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 21 mei. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Naast het opsporen van huidkanker wordt er daarom op deze dag ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting. VUmc besteedt dit jaar speciaal aandacht aan mensen die ook tijdens hun werk blootstaan aan zonneschijn.

03B60008Op de jaarlijkse Huidkankerdag kunnen mensen in heel Nederland gratis hun huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door ruim 200 dermatologen. Geïnteresseerden konden zich hier vooraf voor opgeven. De noodzaak van de Huidkankerdag wordt bevestigd door het sterk toenemend aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt meer dan verdrievoudigd van 15.000 naar 50.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het sterftecijfer door deze ziekte gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

Myrte Stok van de afdeling Dermatologie van VUmc : “Goede zonbescherming is ontzettend belangrijk. Dit kan door zonnebrandcrème te gebruiken, zonwerende kleding te dragen en door op bepaalde tijden de zon te mijden. Dit is voor buitenwerkers, mensen met risicovolle beroepen als het om blootstelling aan de zon gaat, nóg belangrijker. Dus niet alleen smeren op voor de hand liggende momenten, zoals op het strand, maar ook als je aan het werk bent in de buitenlucht op een zonnige dag. En vergeet ook de buitensporters niet, zoals wielrenners. Op alle momenten moeten mensen beseffen hoe belangrijk het is om je te beschermen tegen de zon. Want huidkanker komt nog té vaak voor. We doen er dan ook veel onderzoek naar, maar voorkomen is beter dan genezen.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons land er in vergelijking met andere Europese landen niet goed voor staat. Nederland staat op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Alleen in Slovenië sterven meer mensen aan deze ziekte. In 2000 overleden in Nederland 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend. Tijdens de Huidkankerdag van 2015 werden 80 gevallen van melanoom bij de bezoekers opgespoord. Ter vergelijking: in 2014 waren het er 70.

Zie www.Huidkankerdag.nl

Bron: www.vumc.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *