‘Hooikoortspatiënt heeft baat bij probiotica’

Krijg je iemand in de winkel die last heeft van hooikoorts? Raad hem of haar dan eens aan om probiotica te proberen. Uit verschillende onderzoeken, die verzameld zijn door het Vanderbilt Medical Center, blijkt namelijk dat hooikoortspatiënten hier baat bij kunnen hebben.

De onderzoekers geven wel aan dat de resultaten variëren, dus dat verder onderzoek noodzakelijk is. Er wordt gedacht dat de toename in allergieën onder meer te maken heeft met een gebrek aan bacteriën in de darmen als gevolg van schonere leefomstandigheden. Iemand die in een heel schone omgeving woont, komt niet veel in contact met micro-organismen waardoor je immuunsysteem overuren gaat draaien als het in contact komt met onschadelijke allergenen. Probiotica zouden dit mogelijk kunnen verbeteren omdat deze de hoeveelheid goede bacteriën in het spijsverteringskanaal vergroten.

Veelbelovend
Van de studies die de Vanderbilt-onderzoekers bestudeerden, toonden 17 een verbetering van de klachten of kwaliteit van leven door het gebruik van probiotica in vergelijking tot mensen die een placebo kregen. Binnen de overige zes onderzoeken werd echter geen verbetering gevonden. De resultaten van de review zijn veelbelovend, maar aangezien in de studies verschillende probiotica werden gebruikt binnen verschillende onderzoeksgroepe,  vinden de onderzoekers het te vroeg om probiotica nadrukkelijk aan te bevelen.

Bron: Gezondheidsnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *