Hoofdluis? Kammen!

Ieder jaar rond deze tijd, wanneer de kinderen weer naar school gaan, steekt ook de hoofdluis de kop weer op. Alleen een grondige aanpak voorkomt dat de halve klas besmet raakt. Mocht consequent kammen geen verbetering geven, dan kun je een antihoofdluismiddel adviseren. Maar welke?

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Sterker nog, volgens recent onderzoek van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis krijgt jaarlijks zo’n 10% van de basisschoolleerlingen last van de vervelende beestjes. Dat zijn zo’n kwart miljoen kinderen.  En dit aantal lijkt niet af te nemen, ondanks dat er betere bestrijdingsmiddelen op de markt komen.
Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het advies is dan ook om kinderen regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als je het haar met een luizen- of netenkam doorkamt boven een vel wit papier, kun je zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn bruine stipjes  in het haar. Witte stipjes die op roos lijken maar aan het haar vastgekleefd zijn, zijn het doorzichtige schilletje van lege eitjes.

Behandeling

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Niet voor niets wordt op veel scholen regelmatig gecontroleerd. Het is dan ook belangrijk om te melden als een kind hoofdluis heeft. Op school, bij de kinderopvang, op (sport)clubjes, bij vriendjes, oppassen, opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Adviseer bovendien om alle gezinsleden te controleren en om dit regelmatig te herhalen. Doe dit minstens twee weken, want het duurt zeven tot tien dagen voordat een luis uit de neet komt.

Als er hoofdluis wordt ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit het bestrijden én voorkomen van herbesmetting door consequent te kammen, aldus de laatste richtlijn Hoofdluis van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Antihoofdluismiddelen

Het  kammen kan eventueel met een antihoofdluismiddel gecombineerd worden.  Er zijn antihoofdluismiddelen met dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. Hoofdluis kan ongevoelig worden voor malathion en permetrine. Daarom hebben middelen met dimeticon de voorkeur. Vermijd open vuur tijdens de behandeling en föhn het haar niet als je malation of dimeticon gebruikt, die zijn namelijk brandbaar. Verder tast chloor de werking van malathion aan, dus vermijd het zwembad op de dag van gebruik. Leg daarnaast je klant uit dat middelen met dimeticon vet en glad zijn. Bij morsen bestaat het gevaar van uitglijden.

Ook wanneer je een antihoofdluismiddel adviseert, moet het haar dagelijks, gedurende 14 dagen, uitgekamd worden met een netenkam. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding en baby’s onder de 6 maanden adviseert het RIVM sowieso de uitkambehandeling. Zij mogen alleen antihoofdluismiddelen gebruiken na overleg met een arts.

Kammen, kammen, kammen

Het RIVM adviseert om gedurende 14 dagen het haar elke dag met een fijntandige netenkam te kammen.
Hanteer daarbij de volgende stappen:

  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar en spoel dit nog niet uit.
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg.
  • Pak dan de netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen.

Bron: CBD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *