Gevaarlijk om dorstig te gaan rijden

Dat je met een glaasje alcohol op minder goed rijdt dan zonder, weet iedereen wel. Maar het is net zo gevaarlijk om te gaan rijden als je niks hebt gedronken. Als je niet goed gehydrateerd bent, werken je hersenen minder goed en kun je sneller fouten maken.

Onderzoekers van de universiteit van Loughborough onderzocht een groep bestuurders, waarvan de helft een paar slokjes water had gedronken, en de andere helft een glas van 200 milliliter water. Daarna gingen ze een stuk rijden. Het gevolg: de bestuurders die slechts 25 milliliter water hadden gedronken, maakten dubbel zoveel fouten als de wel gehydrateerde personen.
Het is dus belangrijk genoeg vocht binnen te krijgen voordat je achter het stuur stapt. Het liefst water. Vrouwen zouden gemiddeld 1,6 liter (zo’n acht glazen) vloeistof moeten drinken, voor mannen ligt deze aanbevolen hoeveelheid op tien glazen. Een vochttekort kun je herkennen aan een dorstig gevoel, maar ook hoofdpijn, loomheid en een licht gevoel in je hoofd duiden erop dat je hydratatie nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *