Fagron opnieuw op overnamepad in de VS

Het Nederlands-Belgische apotheekbedrijf Fagron doet voor het eerst in vier jaar weer een flinke overname in de Verenigde Staten. De toeleverancier van apotheken neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Humco over voor een bedrag dat kan oplopen tot maximaal $70 mln (€57 mln). Bij Humco werken 140 mensen, Fagron zelf heeft 2000 werknemers. In 2016 leidde de aankoop van de twee Amerikaanse dochterbedrijven Bellevue en Freedom Pharma bijna tot de ondergang van Fagron. De aankoop van Humco is omvangrijk, maar toch een slag kleiner dan deze twee miskopen uit 2013 en 2014 waar destijds $220 mln voor werd betaald.

Humco is een ’toonaangevende ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van gepatenteerde vehikels of toedieningsvormen’, aldus Fagron. Het gaat onder meer om crèmes, zalven en siropen. Daarnaast verkoopt Humco farmaceutische producten die door de klant zelf worden betaald. Humco levert dan 45.000 apotheken, via groothandels en ketens. Via dat omvangrijke netwerk verwacht Fagron ook zijn eigen producten makkelijker te kunnen afzetten. Volgens topman Rafael Padilla is Humco van groot ‘strategisch belang’ voor Fagron. ‘De Verenigde Staten zijn de grootste farmamarkt ter wereld. Daar willen we over een sterke positie beschikken.’

Omzetgroei
Ondanks dat de problemen in Europa met beperkte beschikbaarheid van grondstoffen de groei het eerste kwartaal remden, begon 2018 goed voor het bedrijf met een omzet van €109,1 mln, een groei van 6,8%. Fagron verwacht over heel 2018 een groei van zowel de omzet als de winstgevendheid.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *