‘De maat is vol’ voor medewerkers Etos

Angstcultuur, goed gekwalificeerd personeel dat wegloopt en gesloten winkeldeuren zorgen voor grote onvrede onder medewerkers van Etos. Meer dan de helft van de medewerkers van de drogisterijketen zette een handtekening onder de petitie van FNV voor een eerlijke cao bij Etos. De initiatiefnemers zeggen het inmiddels ‘goed zat’ te zijn.

In een brief die in handen is gekomen van de Gelderlander.nl, is te lezen hoe groot de onzekerheid is. De brief is opgesteld door een manager van meerdere winkels. Hij treedt als spreekbuis op voor tal van medewerkers in het land. In de brief staat onder andere dat mensen zijn bang voor hun baan en zich niet uitspreken. Dat komt mede doordat de loyaliteit richting het bedrijf groot is. Mensen met ruime ervaring keren de drogisterijketen de rug toe. Daardoor blijft minder goed gekwalificeerd personeel over.

Om de bezetting in de winkels rond te krijgen gaat het werk na sluitingstijd vaak door. Sommige medewerkers merken dat hun gezin onder de situatie lijdt. Door het tekort aan personeel openden tot voor kort openden filialen nog weleens de deuren met te weinig personeel. Als er dan geen (assistent)-drogist aanwezig was en een klant vragen had over een bepaald medicijn, werd er naar een ander filiaal gebeld. De klant kreeg – via de speaker – advies van een drogist van een ander filiaal.

Door de winkelmanagers is deze week afgesproken om na sluitingstijd niet meer bereikbaar te zijn tot de volgende ochtend. Ook worden er geen medewerkers aan andere filialen uitgeleend. Dit betekent dat de deuren van winkels nog vaker dicht blijven als er niet voldaan kan worden aan de verplichting van twee medewerkers per filiaal.

Een ander punt van onvrede zijn de lage lonen. Etos heeft op dit moment geen cao. Door de onvrede is vakbond FNV samen met medewerkers de petitie gestart waarin de directie wordt verzocht om in gesprek te gaan over een nieuwe cao.

De directie van Etos geeft in een reactie aan bezig te zijn met een andere vormgeving van de winkelorganisatie met meer doorgroei- en loopbaanmogelijkheden en helderheid over functies en verantwoordelijkheden die daarbij horen. Wanneer er meer duidelijkheid voor de medewerkers komt, wordt niet gezegd. Wel vindt de directie het belangrijk dat er een nieuwe cao komt.

Etos telt op dit moment meer dan vijfhonderd filialen met 2700 medewerkers.

Bron: Gelderlander.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *