Twee Amerikaanse zuivelconcerns failliet

Amerikanen drinken steeds minder melk, en dat merkt de zuivelsector. Het gevolg: binnen korte tijd moesten twee grote Amerikaanse zuivelconcerns faillissement aanvragen. In november ging de grootste melkverwerker van het land, Dean Foods, bankroet, deze maand volgde het legendarische Borden Dairy.

Beide wijten hun deconfitures aan veranderend consumentengedrag. In zijn faillissementsaanvraag meldde Dean dat ‘hoewel melk nog steeds een vast onderdeel van het Amerikaanse huishouden vormt, mensen er simpelweg minder van drinken’. 

Dean stelt dat ‘de dalende zuivelverkopen gepaard gaan met een toename van haver, noten, soya en andere alternatieven voor zuivel in winkels en horecagelegenheden door het hele land’. Volgens persbureau Bloomberg gebruikte Borden Dairy exact dezelfde bewoordingen om faillissement aan te vragen.

De consumptie van verse melk neemt al vier decennia gestaag af in de VS, terwijl die van frisdrank steeg. Poedermelk niet meegerekend daalde de consumptie per hoofd van de bevolking met 25% van 2000 tot 2018, volgens cijfers van de Amerikaanse overheid. De totale zuivelconsumptie neemt nog wel toe, maar dan in de vorm van kaas of yoghurt. Ook mondiaal blijft de zuivelconsumptie nog stijgen, verwacht de Wereldvoedselorganisatie.

Critici van zuivel wijzen op het vetgehalte, dat het risico vergroot op hart- en vaatziekten. Voorstanders zijn er ook: zij wijzen op studies die melkproducten essentiële voedingsbestanddelen toedichten.

Onderschatting van de alternatieven voor koeienmelk is niet de hele verklaring voor de ondergang van Dean en Borden. Dean heeft nota bene zelf sojamelk in het assortiment en in 2009 nam het de grote producent van plantaardige melkvervangers Alpro over. Het verzelfstandigde de divisie in 2016, waarna die bij concurrent Danone belandde.

Wat meespeelde bij de problemen van Dean en Borden is dat veehouders afgelopen jaar een fors hogere prijs voor hun melk wisten te bedingen. Dean verloor bovendien zijn grootste klant toen supermarktketen Walmart een eigen melkmerk ging verkopen.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *