Nobel Capital Partners neemt Vitaminstore over

Amsterdamse investeringsmaatschappij doet tweede acquisitie uit onlangs opgehaald fonds van EUR 40 miljoen

Nobel Capital Partners heeft Vitaminstore overgenomen. De acquisitie van de health specialist, met 32 fysieke winkels, een actieve online-strategie en marktleider in haar segment, is de tweede investering uit Nobels nieuwe fonds van EUR 40 miljoen.

Nobel Capital Partners, werkzaam vanuit Amsterdam, richt zich op waardecreatie door in te spelen op een combinatie van veranderend consumentengedrag en technologische ontwikkelingen, tezamen met een actieve en ondernemende aanpak. De overname van de in premium voedingssupplementen, sportvoeding en natuurcosmetica gespecialiseerde keten sluit uitstekend aan op de strategie van de investeringsmaatschappij.

Nieuwe fase
Founding partner Daniël van der Pluijm: “Vitaminstore is een prachtig bedrijf dat steunt op solide marktfundamenten met trouwe klanten en een breed, hoogwaardig assortiment. Het bedrijf wordt bovendien al meer dan 25 jaar geleid door de oprichters. Wij zien juist nu enorme kansen voor Vitaminstore en we zien ernaar uit om de onderneming samen met het management naar een nieuwe fase te brengen.” Van der Pluijm doelt onder meer op een toenemend gezondheidsbewustzijn met meer focus op zelfzorg in de samenleving. Daarnaast legt de overheid in toenemende mate de nadruk op een gezondere levensstijl en preventie in plaats van medicinale behandelingen. Van der Pluijm: “Voor veel consumenten zijn voedingssupplementen en sportvoeding inmiddels een vast onderdeel van hun reguliere dieet. In het verlengde daarvan zien we dat mensen steeds meer kennis hebben van voedingssupplementen en op zoek zijn naar kwaliteit, een ruime keuze en betrouwbare informatie. Zo komen ze bij Vitaminstore.”

Digitale transitie
Koert Otten, die Vitaminstore in 1995 samen met Alain Vermeulen heeft opgericht, is verheugd over de transactie: “Ik heb de afgelopen periode intensief contact gehad met Nobel. Ik ben blij dat ze niet alleen kapitaal meebrengen, maar als betrokken aandeelhouder ook meedenken en -werken. We zijn in korte tijd onder de indruk geraakt van de kennis en ervaring van Nobel op het gebied van digitale transities en hun visie op productinnovaties en het bouwen van sterke merken. Ik ben ervan  overtuigd dat Nobel van grote betekenis kan zijn in de volgende fase van onze onderneming. Alain en ik zien dan ook uit naar een vruchtbare samenwerking.”

Van der Pluijm: “Hoewel Vitaminstore een solide en succesvolle online-strategie heeft, denken wij dat we enorme winst kunnen boeken als we de specialistische kennis van Vitaminstore weten te vertalen naar gepersonaliseerd advies in de online omgeving. Hiermee zullen de klantreis, de kwaliteit van de dienstverlening en het merk verder verbreed en versterkt worden. Voor nu met een focus op Nederland, maar op termijn zeker ook daarbuiten.”

Nieuw fonds
Nobel Capital richt zich op middelgrote bedrijven die niet alleen op zoek zijn naar kapitaal, maar ook naar een ondernemende aandeelhouder die actief en hands-on participeert in de ontwikkeling van de onderneming. Van der Pluijm: “We hebben voor het fonds de funding grotendeels opgehaald bij ondernemers. Dat past bij ons en onze investeringsfilosofie, waarbij geldt dat we alleen in een bedrijf investeren als we duidelijke groeikansen zien en als we als ondernemers iets kunnen toevoegen aan de day-to-day business. Dat is bij Vitaminstore zonder meer het geval.”

De overnamesom is niet bekendgemaakt. PWC trad op als exclusieve adviseur  namens de verkopers.

Over Nobel Capital Partners
Nobel Capital Partners is opgericht in 2012 en investeert in sterke merken en bedrijven met een duurzaam bestaansrecht. Nobel levert als aandeelhouder naast kapitaal ook actieve ondersteuning om haar portefeuillebedrijven naar een volgende fase te brengen. Nobel, dat werkt vanuit Amsterdam, speelt in op de kansen van veranderend consumentengedrag en technologische ontwikkelingen. Nobel heeft belangen in verschillende bedrijven, waaronder Maître (fabrikant van dagverse maaltijden), SKS (groothandel in roestvast stalen leiding- en procescomponenten voor de hygiënische procesindustrie), Provalliance (kappersketen met merken zoals Cosmo Hairstyling en Brainwash), Leapp (omnichannel retailer voor refurbished Apple-apparatuur), busbedrijf Oad en omnichannel opticien Ace&Tate.

Over Vitaminstore
Vitaminstore is in 1995 opgericht. Het bedrijf verkoopt hoogwaardige supplementen, sportvoeding, organische cosmetica en natuurvoeding in 32 winkels in Nederland en via vitaminstore.nl. Naast haar producten van haar eigen label Vitaminstore voert het bedrijf onder meer de bekende A-merken Solgar, Orthica, Dr. Hauschka en Weleda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *