Hooikoortsklachten en niesschaamte de baas

Ongeveer 3 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts1. Een groot deel van deze mensen zoekt ieder jaar weer naar manieren om hooikoortsklachten zoals niezen en jeukende ogen te verlichten. Een niesaanval kan erg vervelend zijn en zeker nu niezen door velen met COVID-19 wordt geassocieerd en mensen last kunnen hebben van zogeheten “niesschaamte”. Om hooikoortsklachten, en daarmee ook niesschaamte, snel te kunnen verlichten is er nu een nieuwkomer in het anti-allergiesegment bij de drogist: Carelastin. De neusspray en oogdruppel van Carelastin zijn de enige vrij verkrijgbare anti-allergiemiddelen die de stof azelastine bevatten.

Neusspray en oogdruppel met azelastine zonder recept 
Uit cijfers van de KNMP blijkt dat er ten opzichte van vorig jaar minder geneesmiddelen zijn voorgeschreven door de huisarts2. Deze ontwikkelingen zijn toe te schrijven aan de coronapandemie; waardoor nog steeds veel mensen de huisarts mijden. Dit kan betekenen dat de druk op de drogisterij toeneemt, vooral ook tijdens het hooikoortsseizoen. Het hooikoortsmiddel Carelastin is verkrijgbaar als neusspray en oogdruppel en bevat de werkzame stof azelastine. Dit is een sterk en lang werkend antihistaminicum dat zonder recept verkrijgbaar is. 

Snelle verlichting van hooikoortsklachten
De neusspray wordt lokaal in de neus aangebracht en opgenomen, waarna deze zijn werk kan gaan doen. Carelastin neusspray verlicht hooikoortssymptomen binnen 15 minuten en de oogdruppel na 15-30 minuten, terwijl het minstens een uur duurt voordat de meeste hooikoortstabletten hun werk doen. Daarnaast werkt Carelastin ook langdurig; gedurende 12 uur. 
Veel neussprays die bij de drogist verkrijgbaar zijn, moeten preventief worden gebruikt om effectief te kunnen werken bij hooikoortsklachten. Maar in de praktijk kan het natuurlijk voorkomen dat je tijdens het hooikoortsseizoen wordt overvallen door hooikoortsklachten en dan kan azelastine in een neusspray of oogdruppel snel verlichting bieden. Ook als er niet voorafgaand aan de klachten is gesprayd. 

Drievoudige werking van azelastine 
Er zijn verschillende soorten producten op de markt om hooikoortsklachten te verlichten. Zo zijn er neussprays met micro-gel die een laagje in de neus achterlaten, zodat de allergenen het lichaam niet binnen kunnen dringen. Ook zijn er neussprays en oogdruppels met cromonen beschikbaar die zorgen voor mestcelstabilisatie en ervoor zorgen dat de mestcellen niet openbarsten na aanraking met allergenen. Beiden werken alleen preventief. Als de allergische reactie al is begonnen, kunnen deze de klachten vaak niet meer verlichten. Middelen die antihistaminica bevatten, zorgen ervoor dat histamine geen allergische reactie kan veroorzaken, omdat histamine niet meer kan binden aan de receptor. Ook als deze middelen niet preventief zijn gebruikt. Carelastin is de eerste vrij verkrijgbare neusspray en oogdruppel met antihistaminica die gebruikt kan worden bij hooikoorts, huisstofmijtallergie en dierenallergie. Het bevat de werkzame stof azelastine en heeft een drievoudige werking3.

1. Het blokkeert de werking van histamine in het lichaam waardoor er geen allergische reactie ontstaat
2. Het heeft een lokaal ontstekingsremmend effect in het oog
3. Het stabiliseert de mestcellen, waardoor er geen histamine vrijkomt. Dit helpt bij het voorkomen van nieuwe allergiesymptomen.

Advieskaart voor drogisten en apothekers 
Wanneer er een neusspray wordt gebruikt, is het belangrijk dat de instructies goed worden opgevolgd. Door juist te sprayen, komt de nevel met de werkzame stof op de juiste plaats in de neus en worden de allergieklachten optimaal verlicht. Instructies voor correct gebruik van een neusspray en een overzicht van alle beschikbare producten binnen de zelfzorgcategorie voor allergie zijn inzichtelijk gemaakt op een advieskaart. Deze is vanuit Carelastin speciaal voor apothekers en drogisten ontwikkeld. De advieskaart kan gratis worden gedownload en worden aangevraagd op het digitale platform Viatris Connect: www.viatrisconnect.nl.

Over Carelastin
Carelastin is een nieuw vrij verkrijgbaar anti-allergie product in twee varianten: Carelastin neusspray en Carelastin oogdruppels. Beide producten kunnen gebruikt worden als je last hebt van hooikoorts, huisstofmijtallergie of een huisdierenallergie. De producten van Carelastin zijn verkrijgbaar bij de drogist, supermarkt en online. De consumentenadviesprijs van Carelastin neusspray is €15,95 en Carelastin oogdruppels €11,95. Carelastin neusspray en Carelastin oogdruppels bevatten azelastine als werkzame stof. Lees voor gebruik de bijsluiter.


Bronnen:
1. Prof dr. J. Butters, M. Koenders, T. van der Graaf, dr. Rojo, dr. L.A. de Weger (2019). Allergene pollen in Nederland. Nederlands Tijdschrift voor Allergie, Astma en Klinische Immunologie,  2, 39.
2. KNMP Monitor Coronavirus maart 2021, laatst geraadpleegd op 18 maart 2021
3.  SmPC Azelastine en Azelastine/Fluticasonpropionaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *