De eikenprocessierups in 2019 en 2020: de 5 verschillen

In deze rare tijden van het Coronavirus zouden we het bijna vergeten. De eikenprocessierups komt er weer aan. Vorig jaar werden we in Nederland massaal overvallen door de overlast van de eikenprocessierups. Het harige beestje was voor de meeste mensen onbekend en dus werden we overspoeld met tips om de plotselinge jeuk en irritaties te bestrijden.

Ook dit jaar krijgen we weer te maken met de eikenprocessierups, met als groot verschil dat we voorbereid zijn. Maar er zijn ook verschillen ten opzichte van vorig jaar. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Eerder
Door de warme eerste maanden van het jaar, komt de eikenprocessierups eerder uit het ei. In april worden de eerste rupsen actief, wat betekent dat de ergste overlast al in mei en juni zal zijn. Vorig jaar was dit vooral in juni en juli.

2. Natuurlijke vijanden
Iedereen kent de beelden van de ‘maanmannetjes’ die met grote stofzuigers de rupsen uit de bomen verwijderen. Maar ook de natuurlijke vijanden van de rups worden steeds meer ingezet. Bijvoorbeeld door nestkastjes te plaatsen voor koolmezen. Deze vogels zijn gek op de eikenprocessierups. Dus hoe meer koolmezen, hoe minder eikenprocessierupsen! Of het ook genoeg zal zijn om de groeiende populatie rupsen te stoppen is devraag.

3. Verlichten van de jeuk
Natuurlijk geldt: voorkomen is beter dan genezen, maar helaas lukt dat niet altijd. Het is dus goed om jeukstillende producten in huis te hebben vóór je in aanraking komt met de eikenprocessierups. Nestosyl Classic Crème is zo’n middel. Het werkt lokaal pijn- en jeukstillend én het is een geneesmiddel.

4. Overlast op onverwachte momenten
Naar verwachting ervaren we dus de meeste overlast in mei en juni, maar toch kunnen we ook op andere momenten verrast worden door jeuk en huidirritatie. Dit komt doordat de nesten van de eikenprocessierups miljoenen haren bevatten en deze makkelijk verspreid worden door de wind. Bijvoorbeeld tijdens een storm in november.

5. Ze blijven
De eikenprocessierups gaat niet meer weg. Waar we vorig jaar nog massaal inzetten op bestrijden én het laten verdwijnen va de rups, zijn we nu een illusie armer. Ze hebben het naar hun zin in ons kikkerlandje. Zorg dus dat je voorbereid bent.


Nestosyl Classic Crème

  • Is een geneesmiddel en de enige lokaal verdovende crème die vrij verkrijgbaar is
  • Werkt pijn- en jeukstillend
  • Bevordert de wondgenezing en helpt dus ook bij wondjes die ontstaan zijn door krabben
  • Is verkrijgbaar bij de (online) drogist, apotheek en supermarkt.
  • Adviesprijs: € 6,79 / 15gr.
  • Geneesmiddel: lees voor gebruik debijsluiter

Valt de overlast door de eikenprocessierups mee? Nestosyl Classic Crème verlicht pijn- en jeuk veroorzaakt door insectenbeten en schaaf- en snijwonden. Voor de zomer zit je dus nooit mis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *