Biologische ei hoogste marktaandeel

Trendrapport 2018: zowel biologisch areaal áls omzet flink gegroeid

Zowel het Nederlands biologisch landbouwareaal áls de omzet van biologische producten is in 2018 flink gegroeid. Zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018 met daarin alle Nederlandse en mondiale ontwikkelingen van biologische landbouw, productie en consumptie. De totale omzet van biologische producten in Nederland is met 8,4% naar ruim 1,6 miljard euro gestegen. Veruit het grootste deel wordt in het supermarktkanaal gerealiseerd, waarin het biologische marktaandeel stijgt naar 3,4% op de totale omzet. Het ei blijft nog steeds het biologische product met het hoogste marktaandeel in de supermarkt, namelijk 16%.

Ondanks de forse stijging van 10% van het biologische landbouwareaal in Nederland in 2018, blijft Nederland sterk achter op omringende landen.  Met een biologisch aandeel van 4% op de totale landbouw blijft Nederland flink achter op het EU-gemiddelde van ruim 7%.

Biologisch landbouwareaal nu 66,6 duizend hectare
Het biologisch landbouwareaal in Nederland is in 2018, zoals verwacht op basis van het aantal bedrijven in omschakeling, met ruim 10% fors gegroeid. Het landbouwareaal steeg afgelopen jaar van 60,4 naar 66,6 duizend hectare. Daarbij is de akkerbouw met ruim 7% het meeste gegroeid. Qua provincies groeit Flevoland het ook dit jaar het hardst: het biologisch areaalaandeel in deze regio is het grootst en met 12,8% ook het snelst groeiende. Zeeland heeft nog het kleinste aandeel biologisch areaal, met slechts 1,9% van de totale landbouw.

Nederlandse groei blijft achter
Met een totaal areaalaandeel van 4%, inclusief omschakeling, blijft biologisch Nederland flink achter op het EU-gemiddelde van 7%. Zo is in Duitsland inmiddels 12% van het totale areaal biologisch. Frankrijk neemt een enorme voorsprong met een areaalgroei van 20%, waardoor ook zij uitkomen op 10% bio-areaalaandeel, gelijk aan Spanje en Italië. Denemarken en Oostenrijk kennen al een bio-areaalaandeel van 20%. Een van de belangrijkste verschillen met Nederland, is dat een aantal andere EU-landen streefcijfers voor biologische landbouw kennen. Zo streeft Frankrijk naar 15% biologische landbouw in 2022, Duitsland streeft naar 20% in 2030. 

Miriam van Bree, Teammanager Kennis & Innovatie bij Bionext: “De biologisch sector in Nederland heeft nu al een kleine achterstand qua groei in vergelijking met andere landen. Zonder streefcijfers of specifiek beleid dat koplopers stimuleert om een bijdrage te leveren aan het klimaat, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, water en dierenwelzijn, zal Nederland qua groei steeds verder achterblijven.” 

Europa realiseert sterkste groei
Mondiaal is het biologisch landbouwareaal met 20% gegroeid, met een wereldwijde biologische omzet van 109 miljard euro, een flinke groeiversnelling zowel in productie als in consumentenbestedingen. Europa weet met 43 miljard omzet op biologische producten de sterkste groei te realiseren. Noord-Amerika (USA en Canada) blijven net als voorgaande jaren marktleider met bijna 42% aandeel. 

Biologische horeca in de kinderschoenen
Het biologische marktaandeel in het foodservicekanaal blijft nog flink achter. Ondanks een forse omzetstijging van 15%, blijft het marktaandeel biologisch in dit kanaal steken op 1,7%. De belangrijkste oorzaken hiervoor lijken het beperkte aanbod en het gebrek aan kennis binnen het kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *