BIOFACH en VIVANESS Congres 2024: een breed scala aan onderwerpen

Congrespresentatie op BIOFACH 2023 met zicht op publiek en podium.

Het BIOFACH-congres zal zich richten op controversiële onderwerpen in de biologische sector. Naast de transformerende kracht van vrouwen binnen het voedselsysteem gaat het daarbij om zeer actuele onderwerpen als de politieke randvoorwaarden, de toekomst van de biologische speciaalhandel en biologische voeding in de gemeenschappelijke catering. Het VIVANESS-congresprogramma biedt opwindende inzichten in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en industrie.

Van 13 tot en met 16 februari 2024 wordt naast de gecombineerde vakbeurs BIOFACH en VIVANESS het grootste congres ter wereld voor de biologische gemeenschap gehouden. Het BIOFACH-congresprogramma weerspiegelt opnieuw de brandende kwesties waarmee de biologische sector te maken heeft: naast het hoofdthema ‘Food for the Future: Women’s Impact on Sustainable Food Systems”, zal het congres ook de schijnwerpers zetten op zeer actuele onderwerpen als beleidskaders, de toekomst van het biologische retailsegment en het gebruik van biologische voeding in de out-of-home cateringsector. Het VIVANESS-congresprogramma biedt ook interessante inzichten in actuele onderzoeksresultaten en sectorontwikkelingen.

In 2024 biedt het BIOFACH Congres bezoekers volop ruimte voor inspirerende kennisdeling en spannende discussies in maar liefst acht fora. Het congresthema van dit jaar ‘Food for the Future: Women’s Impact on Sustainable Food Systems’ is breed verspreid over alle fora en onderzoekt de transformerende kracht van vrouwen voor een duurzamere toekomst voor het voedselsysteem wereldwijd. Een hoogtepunt is de sessie “Vrouwen in duurzame voedselsystemen – hoe kan agro-ecologie bijdragen aan gendergelijkheid?”. De lezing, die deel uitmaakt van het BIOFACH Forum, gaat in op de vraag hoe agro-ecologie kan helpen een voedselsysteem vorm te geven waarin alle belanghebbenden werkelijk gelijk zijn. Daarnaast biedt de sessie “Gender Respect Gap in Scientific Communication” in het Science Forum inzicht in de onderzoeksomgeving. Als onderdeel van een gemodereerde discussie delen gerenommeerde vrouwelijke wetenschappers die in Duitsland onderzoek doen naar de ecologische transformatie van de landbouw en het voedselsysteem hun ervaringen met de bedenkingen waarmee vrouwen in de wetenschappelijke arena te kampen hebben en bespreken ze wat er in de toekomst moet veranderen.

Twee forums voor gemeenschappelijke catering en catering buitenshuis
BIOFACH erkent het potentieel van de strategie van de overheid om meer biologische voeding te integreren in de out-of-home catering en zal deze steeds belangrijker wordende markt dit jaar uitgebreider dan ooit bestrijken. Met het nieuwe HoReCa – GV & Gastro forum in hal 3A presenteert de vakbeurs een doelgroepspecifiek congresprogramma, waardoor ruimte ontstaat voor kennis- en informatieoverdracht en discussies tussen aanbieders en gebruikers. Het programma richt zich op marktontwikkelingen in Duitsland en de rest van Europa, de nieuwe Duitse biologische horecaverordening (Bio-AHVV), de voedingstransformatie van de keuken en regionale waardeketens.

Het STADTLANDBIO-forum zal ook de belangrijke kwestie van biologische voeding in het segment van de gemeentelijke catering bespreken. STADTLANDBIO is dit jaar voor het eerst als forum geïntegreerd in het BIOFACH-congres en biedt workshops en presentaties aan zijn al lang bestaande doelgroep van gemeenschapsinstellingen. Het forum zal onderzoeken hoe steden en gemeenschappen kwalitatief hoogwaardige en toch kosteneffectieve biologische eetgelegenheden in gemeenschapscateringbedrijven kunnen promoten en tegelijkertijd regionale producenten kunnen ondersteunen. Tot de behandelde onderwerpen behoren onder meer de status van de wetgeving inzake overheidsopdrachten en strategieën om gasten enthousiaster te maken voor biologische voedingskeuzes.

Biologische voedingswinkels en zelfstandige retailers als ruggengraat van de biologische sector
Voor de biologische speciaalzaken is het jaar 2023 positief geëindigd:
Zoals begin december 2023 door de BNN (Duitse Vereniging van Biologische Verwerkers, Groothandelaren en Detailhandelaren) werd gerapporteerd, is de omzetgroei in het biologische retailsegment sinds juni 2023 weer consistent positief. De sessies in het Fachhandel Forum (in het Duits) zullen toekomstige uitdagingen voor biologische retailers verkennen en concepten om hiermee om te gaan. Op de agenda staan onderwerpen als marktontwikkelingen, nieuwe communicatie- en marketinginstrumenten en de werving van nieuw personeel. Want één ding is zeker: de doelstelling van de Duitse regering van 30% biologische landbouw in 2030 kan alleen worden bereikt via een sterke biologische detailhandel met regionale toeleveringsketens en kleine en middelgrote bedrijven.

De sessie “Vrouwelijke macht in de foodretail: zijn vrouwen de aanjagers van duurzaamheid en biologische voeding?” zal de status quo en toekomstige kansen in de biologische en onafhankelijke retailsegmenten onderzoeken. De nadruk zal liggen op de correlatie tussen vrouwelijk management en de toename van biologisch voedsel en duurzame praktijken op de markten.

VIVANESS-congres
Op het internationale VIVANESS-congres zullen toonaangevende kwesties die van invloed zijn op de sector van natuurlijke en biologische cosmetica en persoonlijke verzorging worden besproken en vervolgens dieper worden onderzocht in twee begeleidende interactieve workshops op elke dag van het evenement. Het programma behandelt de huidige algemene prestaties van de markt en andere onderwerpen die relevant zijn voor de toekomst van de sector. Een hoogtepunt is de wetenschappelijke presentatie “Mood-boosting natural fragrances: the emotionele effecten van geuren in cosmetische producten”, waarin wordt uitgelegd in hoeverre bepaalde geuren een positief effect kunnen hebben op het emotionele welzijn. Het panel over het onderwerp “Welke kansen voor succesvol merkmanagement worden geboden door Meta en andere digitale platforms in een tijdperk van gemeenschapsopbouw en de makerseconomie?” zal het gebruik van digitale media voor succesvol merkbeheer bespreken.

Van 13 tot en met 16 februari 2024 vindt het BIOFACH- en VIVANESS-congres parallel aan de vakbeurs in Neurenberg plaats. Veel van de sessies zullen ook online beschikbaar zijn. Op alle vier de dagen (dinsdag tot en met vrijdag) van het evenement zullen belanghebbenden uit de sector zeer actuele kwesties en toekomstige ontwikkelingen verkennen in de acht fora op het BIOFACH-congres – BIOFACH, Sustainability, Politics, Science, Agriculture, Fachhandel, STADTLANDBIO en HoReCa – en op het VIVANESS-congres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *