Abena wint Europese zorgprijs

‘Kate Granger Award for Compassionate Care’ voor slim incontinentiemateriaal Abena Nova

Abena heeft de ‘Kate Granger Award voor Compassionate Care’ gewonnen. De fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten kreeg deze Europese prijs voor het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’, waarmee het vorig jaar ook al de Nationale Innovatieprijs won. De uitreiking vond plaats tijdens de internationale zorgconferentie HIMSS Europe in Helsinki, Finland.

Abena Nederland werd voor de Kate Granger Award genomineerd door de manager van zorginstelling Evean Oostergouw, die Abena Nova in 2018 implementeerde binnen een van haar verpleeghuizen. Hier nam het aantal natte bedden met 76% af dankzij het slimme incontinentiemateriaal. Tegelijkertijd leidde het tot een verlaging van de werkdruk het gemiddelde aantal verschoningen ging met 30% omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag. Hiermee draagt de Abena Nova bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in de zorg – één van de grootste problematieken van deze tijd. Ook werd er een kostenbesparing van 20% op incontinentiezorg gemeten, evenals een tijdsbesparing van 28%. Vanwege deze resultaten werd Evean Oostergouw in januari, samen met Stichting Philadelphia Zorg, door het Ministerie van VWS uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’. 

De Kate Granger Awards zijn vernoemd naar de Engelse arts Dr. Kate Granger, die zich jarenlang inzette voor meer compassie en patiëntgerichtheid in de zorg, nadat zij zelf met kanker was gediagnostiseerd. Abena won de prijs in de categorie ‘team/organisation’. De award werd uitgereikt door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere awards werden uitgereikt in de categorieën ‘individual’ (gewonnen door Fleur Kapka, verloskundige bij het Barnsley ziekenhuis in Engeland) en ‘best use of innovation’ (gewonnen door verpleegkundigen van de Galway Clinic in Ierland).

Abena Nova: incontinentiemateriaal met sensoren en een app
Abena Nova is voorzien van slimme sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners, zoals medewerkers van een verpleeghuis, meekijken met deze gegevens. En is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een seintje op zijn of haar mobiele telefoon. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen.

Grote impact op het welzijn van mensen
De inzet van Abena Nova heeft een grote impact op het welzijn van bewoners in verpleeghuizen of andere instellingen, verklaart CEO Preben Terp-Nielsen van de Abena Group: “Door natte kleding en natte bedden te voorkomen, zorgt slim incontinentiemateriaal ervoor dat mensen minder ongemak, schaamte en onrust ervaren. Dit draagt rechtstreeks bij aan onze missie: het leven van mensen met incontinentie verbeteren.”

Verlichting van de werkdruk in de zorg
Daarnaast zorgt de inzet van slim incontinentiemateriaal voor een verlichting van de werkdruk in de zorg. “Het omgaan met incontinentie bij bewoners is behoorlijk belastend voor zorgmedewerkers”, verklaart directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Het terugdringen van onnodige verschoningen is een rechtstreekse vermindering van die fysieke belasting. Ook winnen zorgprofessionals kostbare tijd, die ze aan andere belangrijke zorgtaken kunnen besteden.”

Over Abena 
Abena is een wereldwijd opererend Deens familiebedrijf met ruim 1.800 medewerkers, actief in 55 landen. Abena maakt zich sterk voor een gelukkige samenleving, door het ontwikkelen en leveren van zorgoplossingen die de levenskwaliteit van mensen verbeteren. In samenwerking met het Amerikaanse technologiebedrijf MediSens Wireless ontwikkelde Abena het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’, waarvoor het vandaag de Europese ‘Kate Granger Award for Compassionate Care’ ontving. In 2018 won Abena hiermee ook al de Nationale Zorginnovatieprijs.

Meer over Abena: www.abena.nl
Meer over Abena Nova: www.abenanova.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *