Ouderenmondzorg schiet te kort, levensgevaarlijk

Ondanks de versoepelde maatregelen die minister-president Rutte afgelopen weken heeft aangekondigd, zijn nog steeds veel mensen aan huis gebonden. Het advies luidt namelijk nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Dit raakt direct de vele ouderen die normaal thuiszorg krijgen. Familie, vrienden en naasten moeten bij voorkeur weg blijven bij deze mensen of op 1.5 meter afstand blijven. Deze kwetsbare doelgroep die het al niet makkelijk had, wordt nu hard geraakt.

85% ervaart nadelige gevolgen verminderde zorg
Want niet alleen treft het Corona virus direct de ouderen, de druk op de ouderenzorg en thuiszorg is enorm verhoogd. Uit onderzoek van de Nederlandse patiëntenfederatie blijkt dat van de mensen die normaal gesproken thuiszorg ontvangt maar liefst 41% nu minder of zelfs geen thuiszorg meer ontvangt. 85% van de mensen die normaal thuiszorg ontvangt, ervaart in enige mate negatieve en nadelige gevolgen van de afgezegde zorg en/of ondersteuning thuis.

De afgezegde thuiszorg bestaat met name uit woonbegeleiding, wondzorg, wassen en aankleden, psychische zorg en dagbesteding. Bij 41% van de genoemde gevallen wordt een vervangende manier van thuiszorg aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn via telefonisch contact of contact via video/beeld bellen. Een grote uitdaging voor de thuiswonende, zorgbehoevende oudere.

Kwetsbare doelgroep hard geraakt
Niet alleen in de thuiszorg is de situatie door het Coronavirus verslechterd. Ook in verpleeghuizen is de manier van zorg verlenen compleet veranderd. Waar de verpleging voorheen meerdere keren per dag langs kwam bij de cliënten en de cliënten tevens samen mochten komen in de gemeenschappelijke ruimtes, werd dit beperkt tot minimaal contact, om zo de 1.5 meter te kunnen waarborgen. Samenkomen in de gemeenschappelijke ruimtes mocht niet langer en de verpleging probeert zoveel mogelijk beschermende kleding te dragen om cliënten alsnog te kunnen helpen. Wanneer hulp uitgesteld kon worden, werd dit gedaan.

Longontsteking belangrijke overlijdensoorzaak bij ouderen
Standaard verzorging zoals wassen en aankleden gebeurt minder door de Corona crisis. Ook de mondverzorging van ouderen die die zorg nu juist in tijd van covid-19 extra nodig hebben, vermindert hierdoor. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling, aangezien er een relatie is tussen de gezonde mond en de algehele gezondheid”, aldus mondhygiënist Tessa Hagen. “Zo is tandvleesontsteking bijvoorbeeld geassocieerd met diabetes en reuma en bevat tandplak micro-organismen die geassocieerd zijn met longontsteking, een belangrijke overlijdensoorzaak bij ouderen.”

Met name nu, tijdens deze Corona crisis, is het des te belangrijker om een goede mondgezondheid te waarborgen, juist voor de kwetsbare doelgroepen. Het virus komt binnen via de mond of via de neus. Wanneer er wondjes of dentale aandoeningen in de mond aanwezig zijn, kan het virus makkelijker binnendringen in het lichaam. Door een goede mondverzorging verminder je deze kans.

Samen sterk: donaties en gratis webinar
Om de thuiszorg en verpleeghuizen te helpen de oudere mond gezond te houden, doneert Zwols bedrijf blue ® m, geholpen door Expeditie Regio Zwolle, geheel belangeloos een grote voorraad mondreiningsschuim. Een lichaamsvriendelijke oplossing op basis van zuurstof, die juist heel makkelijk is voor ouderen, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een verminderde motoriek. Daarnaast organiseert het bedrijf in specialistische mondverzorging, een webinar over de specifieke verzorging van de oudere mond. Zeer leerzaam voor wijkverpleegkundigen, thuiszorg, mantelzorgers en personeel van zorginstellingen. Deelname is geheel gratis.

Het webinar vindt plaats op woensdagavond 24 juni om 19:00 uur en is te volgen via Zoom. Aanmelden voor deelname aan het webinar kan via: www.bluemcare.com/nl/mondzorgouderen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *