Nieuw voedingssupplement gaat de strijd aan met obesitas


Overgewicht komt in Nederland veel voor. Recente cijfers van het RIVM en CBS laten zien dat in 2017 bijna de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht had. Obesitas, de ernstigste vorm van overgewicht, komt bij bijna 14% van de Nederlanders voor. Start-up A-Mansia bindt de strijd aan tegen obesitas en komt met een voedingssupplementen tegen ernstig overgewicht.

Start-up A-Mansia, heeft een startkapitaal van €13 mln opgehaald om voedingssupplementen tegen obesitas op de markt te brengen. Het startkapitaal is voor een groot deel afkomstig van het Franse investeringsfonds Seventure waarin grote concerns als Danone (zuivel) en Novartis (farmacie) deelnemen. Ook een handvol kleine fondsen, waaronder een fonds van de universiteit van Leuven, heeft geld ter beschikking gesteld.

Microbioloog Willem de Vos is de drijvende kracht achter het bedrijf en al dertig jaar werkzaam als hoogleraar in Wageningen. Het bedrijf A-Mansia komt voort uit een onderzoek dat de hoogleraar deed naar bacteriën. In 2004 ontdekte hij een bacterie – Akkermansia muciniphila – die kan worden ingezet in de bestrijding van obesitas. In het onderzoek werkt de Vos samen met Patrice Cani, hoogleraar aan de universiteit van Leuven.

De bacterie die De Vos ontdekte, is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens. De dichtheid varieert per individu. Als er een tekort aan de bacterie is ontstaan, kan dat resulteren in een verlaagde barrièrefunctie in de darm, wat weer kan leiden tot vetopslag. Door een voedingssupplement toe te voegen, gaat het lichaam weer normaler functioneren. Daarmee zouden ook andere ziekten zoals darmontsteking en een ‘vette lever’ kunnen worden aangepakt.

‘Er zijn mensen die aanleg hebben om dik te worden. Wij denken dat wij hen straks hulp kunnen bieden om hun gewicht wat te corrigeren. Dan moet je denken aan een pil, poeder, capsule of een middel opgelost in een voedingsmiddel’, aldus de Vos.

Omdat de bacterie ook werkt in een gepasteuriseerde vorm kan deze makkelijk in voedingsmiddelen worden verwerkt. Ook medische toepassingen zullen nader worden onderzocht. In 2015 ontdekten de onderzoekers ook een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen. Sindsdien richt het universiteitsproject zich op twee richtingen: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Naar verwachting wordt het voedingssupplement eind 2020, begin 2021 op de markt te gebracht.

Bron: FD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *