Ahold blokkeert snelle overstap van Etos- topvrouw naar Hema

Hema moet mogelijk tot september wachten op zijn nieuwe ceo. Ahold Delhaize houdt Etos-directeur Saskia Egas Reparaz, de beoogde topvrouw van de warenhuisketen, aan haar concurrentiebeding. De gemoederen zijn zo verhit, dat zelfs een gang naar de rechter op tafel ligt.

Dat bevestigen meerdere bronnen, na berichtgeving van NRC. Hema kondigde de komst van Egas Reparaz vorige week aan, maar de datum waarop zij zou beginnen bleef daarbij onduidelijk. Gesteggel over het concurrentiebeding blijkt de reden. Ahold Delhaize wijst erop dat in het contract van Egas Reparaz een afkoelperiode van zes maanden staat als zij wil overstappen naar een concurrent. Aangezien haar dienstverband als directeur van Etos op 1 maart eindigt, zou zij pas in september mogen beginnen bij Hema.

Daarna zijn Hema en Egas Reparaz, die een advocaat in de arm heeft genomen, het niet mee eens. Zij vinden dat het concurrentiebeding zo algemeen geformuleerd is, dat een overstap naar een andere retailer vrijwel altijd is uitgesloten. Ahold Delhaize heeft dochterbedrijven in alle takken van de detailhandel, van supermarkten (Albert Heijn) tot online (Bol.com), drank (Gall & Gall) en drogisterijen (Etos). Omdat Hema cosmetica verkoopt is het bedrijf volgens Ahold Delhaize een directe concurrent van Etos. Daar is de warenhuisketen het niet mee eens. ‘Hema haalt minder dan 10% van zijn omzet uit cosmetica en drogisterijproducten’, zegt een ingewijde. Daarom zou de afkoelperiode uit het contract van Egas Reparaz niet van toepassing zijn. Gesprekken over een oplossing zitten volgens ingewijden muurvast. Als dat zo blijft, is het een serieuze optie om de zaak aan een rechter voor te leggen. Over de reikwijdte van een concurrentiebeding ontstaat vaker discussie. Dat begint al bij de vraag wie een concurrent is, zegt een arbeidsrechtadvocaat, die vanwege de gevoeligheid van de zaak anoniem wil blijven. ‘Dat is lastig op voorhand te zeggen. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de sector, hoe concurrentiegevoeliger en belangrijker een concurrentiebeding is.’

Een werknemer kan naar de rechter stappen om haar concurrentiebeding te laten schorsen. ‘De rechter zal wegen wat het zwaarwegende bedrijfsbelang is om iemand aan haar concurrentiebeding te houden’, zegt de advocaat. ‘Dat gaat verder dan alleen de vraag of de werknemer overstapt naar een concurrent. Heeft diegene bijvoorbeeld vertrouwelijke kennis over de strategie, of kent zij een geheim recept?’ In kringen rond Hema bestaat het vermoeden dat Ahold Delhaize extra gepikeerd is over de overstap van Egas Reparaz, omdat de familie Van Eerd sinds kort mede-eigenaar is van de warenhuisketen. De Van Eerds zijn eigenaar van Jumbo, de grootste concurrent van Ahold-vlaggenschip Albert Heijn. De patstelling zadelt Hema op met een probleem. Het bedrijf is zwaar getroffen door de coronacrisis. De Nederlandse filialen zijn sinds half december dicht. ‘We begrijpen dat Saskia niet op vrijdag kan opzeggen en de maandag daarop zou kunnen beginnen bij Hema’, zegt de eerdergenoemde ingewijde. ‘Maar de winkels zijn dicht en Hema heeft leiding nodig.’ Tot Egas Reparaz begint, blijft Tjeerd Jegen aan als ceo. Saillant detail is dat Ahold Delhaize dinsdag aankondigde Jan Zijderveld voor te dragen voor zijn raad van commissarissen. Hij was tot vorige maand commissaris bij Hema. Hema noch Ahold Delhaize wilde reageren.

Bron: Financieel dagblad 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *